main_chopin_01

Passie voor de Mattheus

Regie: Richard Valk
D.O.P.: David Vaessen

Tijl Beckand is gefascineerd door Bachs misschien wel bekendste werk: de Matthäus-Passion. Omdat de Matthäus-Passion het lijdens- en sterfverhaal van Jezus omschrijft wordt dit werk jaarlijks rond Goede Vrijdag (de dag dat de kruisiging van Jezus wordt herdacht) door alle concertpodia en orkesten uitgelicht en uitgevoerd. Ook Tijl blijft niet achter en wijdt op 27 maart een speciale editie van De Tiende van Tijl geheel aan Bachs Matthäus-Passion. Hij wil hiermee iedereen ervan overtuigen dat de Matthäus-Passion zo ongelooflijk mooi is dat het niemand onthouden mag worden! Als proef op de som brengt hij drie jongeren in aanraking met de Matthäus en probeert hij hen over de streep trekken om met hem te genieten van zijn lievelingswerk.

Tijl Beckand staat ook stil bij de achtergrondgeschiedenis van de Matthäus. Hiervoor reist hij naar de Thomaskirche in Leipzig waar J.S. Bach de Matthäus-Passion schreef en het voor het eerst uitgevoerd werd. Daarnaast interviewt Beckand dirigent Ton Koopman die de Matthäus al vele malen uitvoerde. Tijl eindigt met zijn drie, hopelijk nieuwe liefhebbers, bij de bekende Matthäus-uitvoering in de Grote Kerk in Naarden.

Le Sacre du Printemps

Regie: Richard Valk
D.O.P.: David Vaessen

Na Passie voor de Mattheus, waarin Tijl Beckand op zoek ging naar de verhalen achter de Mattheus Passion is het nu de beurt aan Le Sacre Du Printemps van Igor Stravinsky. 

Dit jaar is het precies 100 jaar geledendat dit spraakmakende ballet in première ging. Tijl gaat in Parijs opzoek naar de sporen van Stravinsky, de beroemde impresario Dhiagilev maar ook de choreograaf Nijiski die later krankzinnig zou worden.

Bovendien probeert Tijl het antwoord te vinden op de vraag wat in de afgelopen 100 jaar nog meer grote muziekschandalen zijn. En kunnen we nog gechoqueerd worden?

De special gemist? Er is een speciale cd/dvd- box van de special ‘Le Sacre du Printemps’ gemaakt, te koop via bol.com 

De Préludes van Frédéric Chopin

Regie: Richard Valk
D.O.P.: David Vaessen

Op Tweede Kerstdag maakt Tijl Beckand in de special van De Tiende van Tijl een reis kriskras door Europa om een portret te maken van Frédéric Chopin en zijn onbetwiste meesterwerk de Préludes. 

Tijl start in de geboorteplaats van Chopin, Warschau. Daarna reist hij door naar Parijs waar Chopin een groot deel van zijn leven woonde en werkte.Maar ook Mallorca wordt in beeldgebracht: de plek waar hij het grootstegedeelte componeerde van zijn vierentwintig Préludes (op. 28). Tevensde plek waar tot op heden de piano staat waar hij zijn befaamde Préludesop componeerde. Tijl vertelt over het bewogen leven van de componist, zijn

successen maar ook zijn angst voor spelen in het openbaar. 

Tweede Kerstdag 
Deze special over Chopin wordt uitgezonden op Tweede Kerstdag 2014 op NPO2 om 21.15 uur en is de derde special van De Tiende van Tijl. Zo maakte Tijl eerder een special over de Matthäus Passion van Bach en Le Sacre du Printemps van Stravinsky. 

Een CD/DVD met de tv special en een muziek cd met de 24 Préludes in een uitvoering van Martha Argerich is vanaf 27 december te bestellen via avrotros.nl/tiendevantijl

Johannes Passion zoekt kennismaking met…

Regie: Richard Valk
D.O.P. David Vaessen

De Johannes Passion is de absolute underdog als het gaat om Paascomposities van Johann Sebastian Bach. Onterecht en doodzonde, aldus Tijl, en dus wordt het tijd voor kennismaking met het grote publiek. De expeditie voert naar Leipzig, waar de Johannes Passion op Goede Vrijdag in 1724 voor het eerst het levenslicht zag, maar ook langs de verschillende godshuizen van onze religierijke samenleving, waar Tijl jongeren vraagt hoe zj naar Jezus en zijn lijdensweg kijken. De allesoverstijgende muziek van Bachs baanbrekende meesterwerk – voor de gelegenheid door het Nederlands Blazers Ensemble op multireligieuze wijze bewerkt – maakt deze speciale editie van ‘De Tiende van Tijl’ compleet.